







Unpacking NDC Tracking Chapter of the BTR in Anglophone Africa Transparency Network

Session I-IV

Time: 14:00-16:00 EAT Time | Date: February to May 2025 | Format: Online

Concept Note

Introduction

The Paris Agreement (PA) under Article 13 established the Enhanced Transparency Framework (ETF) to build trust and confidence among countries and promote effective implementation of climate action. ETF supports activities for tracking and reporting the progress of existing and future country commitments, with built-in flexibility included for developing country Parties. Among the decisions that affect the Paris Agreement is for Parties to report on policies and measures they are implementing to achieve their NDC targets, in line with the ETF as outlined in Article 13 of the Paris Agreement. NDC countries have self-determined targets for mitigation and adaptation to meet the objectives of the Paris Agreement. Paris Agreement decision 18/CMA.1, annex, paras. 65–68 and 149 provide that Parties select the indicators they will use to track progress in the implementation and achievement of their NDCs.

The ETF will serve as the critical input for the global stocktake, which is a five-yearly assessment of progress towards the goals of the PA. The ETF requires developing country parties to the PA to begin a new reporting phase, a Biennial Transparency Report, starting in 2024. The ETF is very imperative to build capacity and countries to have functional systems to enable consistent reporting through Biennial Transparency Reports (BTRs) under the enhanced Transparency Framework.

In 2025 Parties are requested to submit the next round of NDCs (NDC 3.0) to the UNFCCC secretariat. Parties are expected to submit updated NDCs every five years (e.g. by 2020, 2025, 2030), regardless of their respective implementation time frames. In the updated NDC, Parties may at any time adjust their existing nationally determined contribution with a view to enhancing its level of ambition (Article 4, paragraph 11).

The CBIT-GSP is a global capacity-building project - funded by the Global Environment Facility, implemented by UNEP, and executed by the UNEP Copenhagen Climate Centre - to support countries in the transition towards the Enhanced Transparency Framework (ETF). The CBIT-GSP aims to strengthen learning, knowledge sharing and capacity building in network countries to facilitate enhanced transparency activities, including NDC tracking, timely development, and submission of BTRs and NCs.

To this end, CBIT-GSP conducts a series of webinars in this important process of developing the first BTR. Specifically, the webinars will focus on chapter II on information necessary to track progress made in implementing and achieving their NDC. The series will focus on MPGs provisions from paragraph 59 to paragraph 103. The webinars will also enhance the implementation of the Paris Agreement (Article 4, paragraph 2) that requires each Party to prepare, communicate, and maintain successive nationally determined contributions (NDCs) that it intends to achieve.









Approach

The series will use a mixed approach of presentations, quizzes, and sharing lessons learned to enhance learning on developing an NDC tracking chapter of the BTR that is information necessary to track progress made in implementing and achieving their NDC.

Country participants will understand how they can develop smart indicators toward achieving their NDC targets and apply flexibility and completeness requirements to the NDC chapter of BTR.

Objective

The main objective of this webinar series is to share knowledge and enhance learning on developing an NDC tracking chapter of the BTR that is information necessary to track progress made in implementing and achieving their NDC.

Specific objective:

- Build the capacity of countries in developing the NDC tracking chapter of the BTR
- Enhance the capacity of countries to prepare, communicate, and maintain successive nationally determined contributions (NDCs)

Audience

This webinar is intended for technical officers and national teams from the Anglophone Africa Regional Network who have been working on developing the first BTR, NDC 3.0 update, as well as the NDC chapter.

Language

The webinar will be held in English.









Agenda

Time	Time Allocated	Session I –Thursday, 13 February 2025	Responsibility
14:00-14:10	10 Minutes	Opening session and welcoming remarks	CBIT-GSP Representative
14:10-14:15	5 Minutes	Group Photo	Susanne Konrad
14:15-14:35	25 Minutes	National circumstances and institutional arrangements	(Moderator) Sheila Kiconco
14:35-14:50	15 Minutes	Short Q&A Session	All
14:50-15:00	10 Minutes	Quiz Session	Sheila Kiconco
15:00-15:25	25 Minutes	Description of a Party's nationally determined contribution under Article 4 of the Paris Agreement, including updates • Setting Targets • Making Targets Smart • Understanding target years, reference points and time frames	Fernando Farias
15:25-15:40	15 Minutes	Short Q&A Session	All
15:40-15:55	10 Minutes	Mentimeter survey	Susanne Konrad
15:55-16:00	5 minutes	Wrap-up and closing	All

Time	Time Allocated	Session II – Thursday 13, March 2025	Responsibility
14:00-14:10	10 Minutes	Opening session and welcoming remarks	CBIT-GSP Representative
14:10-14:15	5 Minutes	Group Photo	Susanne Konrad (Moderator)
14:15-14:35	25 Minutes	Identify the indicator(s) to track progress towards the implementation and achievement of its NDC under Article 4 • Setting Indicators • Making Indicators Smart	Fernando Farias
14:35-14:50	15 Minutes	Short Q&A Session	Sheila Kiconco
14:50-15:00	10 Minutes	Quiz session	Sheila Kiconco
15:00-15:25	25 Minutes	Sharing experiences on indicators setting with countries • Examples from country TBD • Example from country TBD	TBD
15:25-15:40	15 Minutes	Short Q&A Session	Sheila Kiconco
15:40-15:55	10 Minutes	Mentimeter survey	Susanne Konrad
15:55-16:00	5 minutes	Wrap-up and closing	All









Time	Time Allocated	Session III– Thursday, 11 April 2025	Responsibility
14:00-14:10	10 Minutes	Opening session and welcoming remarks	CBIT-GSP Representative
14:10-14:15	5 Minutes	Group Photo	Susanne Konrad (Moderator)
14:15-14:35	25 Minutes	Information required in the structured summary to track progress made in implementing and achieving its NDC under Article 4	Sheila Kiconco
14:35-14:50	15 Minutes	Short Q&A Session	All
14:50-15:00	10 Minutes	Quiz Session	Sheila Kiconco
15:00-15:25	25 Minutes	Tracking progress made in implementing and achieving its NDC under Article 4 • Examples of Tracking of Policy Actions and Measures • Inventory tracking • GHG tracking	
15:25-15:40	15 Minutes	Short Q&A Session	All
15:40-15:55	10 Minutes	Mentimeter survey	Susanne Konrad
15:55-16:00	5 minutes	Wrap-up and closing	AII

Time	Time Allocated	Session IV- Thursday 15, May 2025	Responsibility
14:00-14:10	10 Minutes	Opening session and welcoming	CBIT-GSP
	10 Minutes	remarks	Representative
14:10-14:15	5 Minutes	Group Photo	Susanne Konrad
	5 Millutes	Group Prioto	(Moderator)
14:15-14:35	25 Minutes	The link between the NDC process	Fernando Farias
	25 Williutes	and BTR development	
14:35-14:50	15 Minutes	Short Q&A Session	All
14:50-15:00	10 Minutes	Quiz Session	Sheila Kiconco
15:00-15:25		B. Countries sharing experiences on	TBD
		the development of BTR and the	
	25 Minutes	NDC Chapter	
		 Examples from country TBD 	
		 Example from country TBD 	
15:25-15:40	15 Minutes	Short Q&A Session	All
15:40-15:55	10 Minutes	Mentimeter survey	Susanne Konrad
15:55-16:00	5 minutes	Wrap-up and closing	All
