









# Series of Webinar on Adaptation Reporting under the ETF of the Paris Agreement

### -- Virtual workshop constituted by a series of five webinars --

**Dates:** 13 September; 8, 9, 11 and 15 October / 2024

Language: English

Participating Countries: Asia Transparency Network

National climate change experts and relevant

Target Audience:

government officials

Organizing Entity: CBIT-GSP, UNEP CCC

**Location:** Online (MS Teams)

Registration link: Click here

#### **Background**

Under the UNFCCC, all signatory countries are expected to report on the progress they are making towards realizing the goals of the agreement. Since 1994, countries have been doing this through preparing national communications and, later, biennial reports (BRs) and biennial update reports (BURs). While the focus of these reports has typically been on climate change mitigation, countries have also reported on their vulnerability to the impacts of climate change and efforts to adapt to these impacts in their national communications (information related to impacts, vulnerability and adaptation are not included in BRs and BURs).

However, with the increasingly disastrous impacts of climate change, the need to supply the UNFCCC with more regular and in-depth information about adaptation needs, priorities, plans, and actions has increased dramatically since the first national communications were prepared in 1994. As a result, under the Paris Agreement, alongside reporting through their national communications, countries can report on adaptation through two new vehicles: adaptation communications and biennial transparency reports (BTRs).

The BTR is a new reporting vehicle that is to replace the current BRs and BURs in 2024. Like BRs and BURs, BTRs are to be submitted every two years and should contain countries' GHG inventories and information about NDC tracking and support received or provided. However, unlike BRs and BURs, the BTR can also be used to report on adaptation. Reporting on adaptation in the BTR is optional, but all Parties, especially developing countries, are encouraged to do so.

Guidance for reporting on adaptation in the BTR is found in section IV of the modalities, procedures, and guidelines (MPGs). The guidance provides a framework for reporting on adaptation that is more comprehensive than that provided by the guidance for national communications but nonetheless flexible and non-prescriptive. Thus, the BTR should lead to more regular reporting on adaptation that provides a











comprehensive overview of a country's national adaptation process and its adaptation needs. Its use by countries should:

- Improve the extent to which country reporting to the UNFCCC can inform the global stocktake of the collective progress towards the global goal of adaptation,
- Improve the collective understanding of the adaptation support needs of developing countries,
- Enhance the extent to which adaptation by developing countries gets recognized and
- Better enable countries to share good practices, experiences, and lessons learned related to adaptation.

The A-BTR is also expected to serve as a tool for tracking the implementation and effectiveness of adaptation actions and for informing the global stocktake of the collective progress towards the global goal of adaptation.

The guidance for the A-BTR is based on the modalities, procedures, and guidelines (MPGs) that provide a flexible and non-prescriptive framework for reporting on adaptation, with eight thematic areas that cover various aspects of adaptation planning, implementation, and evaluation. The MPGs also allow parties to use different approaches and methods for reporting on adaptation, depending on their national circumstances and capacities.

#### **Objective**

The primary goal of this webinar is to raise awareness and knowledge of participants on the reporting provisions for information related to climate change impacts and adaptation under the Paris Agreement and the Convention, including adaptation-related information that should be included in the BTR and how this information is linked to recent and ongoing adaptation reporting and country's domestic adaptation processes. The webinar will be an opportunity to share good practices and lessons learned, facilitate networking, and share relevant experiences with the national experts in the region. The ultimate objective of this webinar is to prepare countries for the submission of their first BTR in 2024 and the reporting of adaptation therein.

## **Approach**

The virtual workshop will consist of five consequent sessions. The first session will provide an overview of general adaptation reporting under the UNFCCC. In contrast, the subsequent sessions will go into detail regarding the reporting provisions of the adaptation component in the BTR, including examples and guidance on where countries can collect data for the specific provisions. The closing fifth session will allow countries from different regions of the world to share and discuss their experiences related to the adaptation reporting so far.

Session 1 (13 September 2024): This webinar will provide an overview of existing arrangements and instruments for communication and reporting climate change impacts and adaptation under the Convention and the Paris Agreement, with concrete suggestions about:

- ✓ What is the system for communicating and reporting on adaptation under the Paris Agreement?
- ✓ The extent to which countries need to report on certain elements in their BTRs relative to other











adaptation reports and

✓ What is the purpose of adaptation reporting?

**Session 2 (8 October 2024):** This webinar will provide an overview of the contents of the first three sections (A, B, & C) of the MPGs for the adaptation component of the BTR. It will provide guidance on how to report on the following areas, with examples from NCs, NAPs and NDCs:

- √ National circumstances,
- ✓ Legal frameworks and institutional arrangements,
- ✓ Impacts, risks and vulnerabilities, as appropriate, and
- ✓ Adaptation priorities and barriers.

**Session 3** (9 October 2024): This webinar will provide an overview of how to report on adaptation actions – covered in sections (D, E & F) of the adaptation component of the BTR. It will provide guidance on how to report on the following areas, with examples from NCs, NAPs and NDCs:

- ✓ Adaptation actions (including strategies, policies, plans, goals and actions to integrate adaptation into national policies and strategies),
- ✓ Progress on implementation and results of adaptation,
- ✓ Systems for monitoring and evaluating adaptation actions and processes and
- ✓ How best available science, gender perspectives, and indigenous, traditional and local knowledge are integrated into adaptation.

**Session 4 (11 October 2024):** This webinar will provide an overview of the remaining areas that are into the subsequent three sections (G, H & I) of the MPGs for the adaptation component of the BTR, with examples from NCs, NAPs and NDCs:

- ✓ Information related to averting, minimizing and addressing loss and damage associated with climate change impacts,
- ✓ Cooperation related to adaptation,
- ✓ Good practices, experience and lessons learned, and
- ✓ Any other information related to climate change impacts and adaptation under Article 7 of the Paris Agreement.

**Session 5 (15 October 2024):** This webinar will include sharing of the country's experiences on current practices, challenges and lessons learned for preparing information and reporting on climate change impacts and adaptation under the existing reporting arrangements.

### **Target Audience**

The virtual workshop will bring together relevant transparency stakeholders, such as coordinators and experts from national institutions and line ministries tasked with climate reporting, thematic experts and other transparency and adaptation practitioners involved in the preparation of reports and policies under the UNFCCC and the Paris Agreement, including NCs, NAPs, NDCs and BURs/BTRs.











#### **Duration and Time Zones**

The sessions will last 2 hours each with exception of the session 5<sup>th</sup> which is planned to last 1.5 hours. For all sessions sufficient timing will be dedicated to discussion and Q&A sessions.

The exact time of the webinar in your country can be seen below:

Countries	Time (24 hour)
Bosnia and Herzegovina	08:00 - 10:00
Iran	09:30 - 11:30
Afghanistan	10:30 - 12:30
Maldives, Pakistan	11:00 - 13:00
India, Sri Lanka	11:30 - 13:30
Nepal	11:45 - 13:45
Bangladesh, Bhutan	12:00 - 14:00
Myanmar, Japan	12:30 - 14:30
Cambodia, Indonesia, Lao PDR, Thailand, Vietnam	13:00 - 15:00
Brunei Darussalam, China, Malaysia, Mongolia, Philippines, Singapore	14:00 - 16:00

## Day wise Agenda:

The detailed session wise - day wise agenda and meeting link of each webinars will be distributed to all individuals who have registered for the event.

## Session 1 | Date: 13 Septmber 2024 | Time: 13:00 - 15:00 Bangkok Time

Bangkok Time	Content	Role
	Opening session and welcoming remarks	
13:00 - 13:15	Overview of workshop: objectives, agenda, expectations,	Speaker and
(15 min)	workshop participants	Moderator: CBIT GSP
	■ Group Photo	
13:15 - 14:00	Session 1: Introduction of adaptation reporting and BTR, and	Presenter: Sladjana
	function of different UNFCCC adaptation reporting instruments	Bundalo, CBIT GSP
(45 min)	in the new ETF arrangement	Bullualo, CBH GSP
	Q&A and Discussion	
14:00 - 14:15 (15 min)	Guiding questions for discussion:	
	-What are the arrangements in your country for adaption-	
	related reporting?	Moderator: CBIT GSP
	-What approach does your country take to cover the multiple	
	arrangements?	
	-Could you share what works and doesn't work in responding	
	to multiple arrangements of reporting?	
14:15 - 14:30	<b>Session 2:</b> Expanding the purpose of adaptation reporting: why	Presenter: Sladjana
(15 min)	and how should countries report adaptation?	Bundalo, CBIT GSP











	Q&A and Discussion Quiz (3 simple questions - Mentimeter)	
	Guiding questions for discussion:	
	-What your country would like to achieve through adaptation	
14:30 - 14:45	reporting?	Moderator: CBIT GSP
(15 min)	-What would be the optimal combination of UNFCCC	
	instruments for reporting adaptation?	
	-How much do your countries want to report on adaptation?	
	Is that a political decision?	
14:45 - 15:00	Wrap-up and closing remarks	Moderator: CBIT GSP
(15 min)	wiap-up and closing remains	Widderator. CBIT GSP











# Session 2 | Date: 8 October 2024 | Time: 13:00 - 15:00 Bangkok Time

Bangkok Time	Content	Role
13:00 - 13:10 (10 min)	Opening: Introduction to the second session of the webinar	Moderator: CBIT GSP
13:10 - 13:55 (45 min)	Session 3: Overview of the contents of the first three sections (A, B & C) of the MPGs for the adaptation component of the BTR and guidance on how to report on the following areas:  National circumstances,  Legal frameworks and institutional arrangements  Impacts, risks and vulnerabilities, as appropriate  Adaptation priorities and barriers (To highlight examples from NCs, NAPs and NDCs; introduce the reporting provisions under the ETF MPGs.)	Presenter: Sladjana Bundalo, Regional Network Coordinator for Eurasia
13:55- 14:05 (10 min)	Q&A and discussion + short quiz (3 simple questions-menti)	Moderator: CBIT GSP
14:05 - 14:20 (15 min)	Session 4: Sharing country experiences: reporting adaptation under the existing reporting arrangements focusing on reporting national circumstances, legal framework, institutional arrangements, climate change impacts, vulnerabilities, adaptation prioritization and barriers:  Country presentation: TBD	Presenter: TBD
14:20 - 14:30 (10 min)	Q&A and discussion	Moderator: CBIT GSP
14:30 - 14:50 (20 min)	■ Break-out group discussion.  Guiding questions:  -Group 1: What are your country's experiences in assessing impacts, risks and vulnerabilities?  -Group 2: Where can information required to report on "adaptation priorities and barriers" and "adaptation actions" be sourced from?  (Each group will assign a rapporteur to report back from the discussion.)  Group discussion (10 minutes each group) and plenary discussion	<b>Moderators:</b> CBIT GSP
14:50 - 15:00 (10 min)	Wrap-up and closing of the 2 <sup>nd</sup> session of the webinar	Moderator: CBIT GSP











# Session 3 | Date: 9 October 2024 | Time: 13:00 - 15:00 Bangkok Time

Bangkok Time	Content	Role
13:00 - 13:10 (10 min)	Opening: Introduction to the third session of the webinar	Moderator: CBIT GSP
13:10 - 13:55 (45 min)	<ul> <li>Session 5: Overview of how to report on adaptation actions – covered in sections (D, E &amp; F) of the adaptation component of the BTR and guidance on how to report on the following areas:         <ul> <li>Adaptation actions (including strategies, policies, plans, goals and actions to integrate adaptation into national policies and strategies)</li> <li>Progress on implementation and results of adaptation</li> <li>Systems for monitoring and evaluating adaptation actions and processes</li> <li>How best available science, gender perspectives, and indigenous, traditional and local knowledge are integrated into adaptation</li> </ul> </li> <li>(To highlight examples from NCs, NAPs and NDCs; introduce the reporting provisions under the ETF MPGs.)</li> </ul>	<b>Presenter:</b> Sladjana Bundalo, Regional Network Coordinator for Eurasia
13:55 - 14:05 (10 min)	Q&A and discussion short quiz (5 simple questions)	Moderator: CBIT GSP
14:05 - 14:20 (15 min)	Session 6: Sharing country experiences: reporting adaptation under the existing MRV arrangements focusing on national adaptation strategies and plans, adaptation progress, monitoring and evaluation of adaptation actions:  Country presentation: TBD	Country: TBD
14:20 - 14:30 (10 min)	Q&A and discussion	Moderator: CBIT GSP
14:30 - 14:50 (20 min)	■ Break-out group discussion.  Guiding questions:  - Group 1: Where can information required to report on adaptation actions, progress and results of adaptation monitoring and evaluation" can be sourced from?  - Group 2: What are the common challenges countries face in monitoring and evaluation of adaptation process, and what are possible solutions to overcome these challenges. Could you share what works and doesn't work?  (Each group will assign a rapporteur to report back from the discussion.)  Group discussion (10 minutes each group) and plenary discussion	<b>Moderators:</b> CBIT GSP
14:50 - 15:00 (10 min)	Wrap-up and closing of the 3 <sup>rd</sup> session of the webinar	Moderator: CBIT GSP











# Session 4 | Date: 11 October 2024 | Time: 13:00 - 15:00 Bangkok Time

Bangkok Time	Content	Role
13:00 - 13:10 (10 min)	Opening: Introduction to the fourth session of the webinar	Moderator: CBIT GSP
13:10 - 13:55 (45 min)	Session 7: Overview of how to report on loss & damage, cooperation, good practice and experiences covered in the subsequent three sections (G, H & I) of the MPGs for the adaptation component of the BTR, and guidance on how to report on the following areas:  Information related to averting, minimizing and addressing loss and damage associated with climate change impacts  Cooperation related to adaptation  Good practices, experience and lessons learned  Any other information related to climate change impacts and adaptation under Article 7 of the Paris Agreement (To highlight examples from NCs, NAPs and NDCs; introduce the reporting provisions under the ETF MPGs.)	Presenter: Sladjana Bundalo, Regional Network Coordinator for Eurasia
13:55 - 14:05 (10 min)	Q&A and discussion +short quiz (5 simple questions-menti)	Moderator: CBIT GSP
14:05 - 14:20 (15 min)	Session 8: Sharing country experiences: reporting adaptation under the existing MRV arrangements focusing on reporting loss and damage, cooperation and good practice and experiences with adaptation processes, and other relevant adaptation information:  Country presentation: TBD	Country: TBD
14:20 - 14:30 (10 min)	Q&A and discussion	Moderator: CBIT GSP
14:30 - 14:50 (20 min)	■ Break-out group discussion.  Guiding questions:  - Group 1: Where can information required to report on " reporting loss and damage " can be sourced from?  - Group 2: Do you have some good practices, experiences and lessons in adaptation process to share with the other countries? What works and doesn't work?  (Each group will assign a rapporteur to report back from the discussion.)  Group discussion (10 minutes for each group) and plenary discussion	Moderators: CBIT GSP
14:50 - 15:00 (10 min)	Wrap-up and closing of the 4 <sup>th</sup> session of the webinar, Mentimeter Survey	Moderator: CBIT GSP











# Session 5 | Date: 15 October 2024 | Time: 13:00 - 14:30 Bangkok Time

Bangkok Time	Content	Role
13:00 - 13:10 (10 min)	<b>Opening:</b> Introduction to the 5 <sup>th</sup> session of the webinar	Moderator: CBIT GSP
13:10 - 13:30 (20 min)	Session 9: Example in adaptation reporting from the developed countries /sharing experiences:  Adaptation processes reporting, good practice, experiences and practical solutions.	Country: Japan (TBC)
13:30 - 13:40 (10 min)	Q&A and discussion	Moderator: CBIT GSP
13:40 - 14:10 (30 min)	Session 10 Best examples in adaptation reporting from the developing countries /sharing experiences:  Demonstrating national adaptation process, reporting practice and specific approaches to deliver benefits.	Country: TBD
14:10 - 14:25 (15 min)	Q&A and discussion	Moderator: CBIT GSP
14:25 - 14:30 (5 min)	Wrap-up and closing of the webinar Mentimeter Survey	Moderator: CBIT GSP

\*\*\*\*