



CONCEPT NOTE

PEER-TO-PEER EXCHANGE FOR COUNTRIES TO SHARE KNOWLEDGE AND EXPERIENCE ON MONITORING AND EVALUATION OF CLIMATE ACTION UNDER THE CBIT PROJECT OF SOUTH AFRICA IN PREPARATION FOR IMPLEMENTING THE ENHANCED TRANSPARENCY FRAMEWORK UNDER THE PARIS AGREEMENT.

Hosted by South Africa

11-15 March 2024

BACKGROUND

1.1. In line with Decision 1/CP.21 of the Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), the Paris Agreement was adopted with the objective of enhancing the implementation of the Convention. The main objective includes strengthening the global response to the threats of climate change. The Paris Agreement sets out a global framework to avoid dangerous climate change by limiting global warming to well below 2°C and pursuing efforts to limit it to 1.5°C. It also aims to strengthen countries' ability to deal with the impacts of climate change and support them in their efforts. The Paris Agreement officially came into force in November 2016 and its implementation started in in 2020. South Africa has since submitted the first Nationally Determined Contribution (NDC) on 1 November 2016 as well as the updated first NDC in September 2021. Among the decisions that give effect to the Paris Agreement is for Parties to report on policies and measures that they are implementing to achieve their NDC targets, in line with the Enhanced Transparency Framework (ETF) as outlined in Article 13 of the Paris Agreement NDCs have countries' self-determined targets on mitigation and adaptation to meet the objectives of the Paris Agreement.

Consequently, a key result of the Paris Agreement negotiations was the establishment of an enhanced transparency framework for tracking and reporting the progress of existing and future country commitments, with built-in flexibility included for developing country Parties. For this reason, the Capacity-Building Initiative for Transparency (CBIT) was created at the request of Parties to help strengthen the institutional and technical capacities of developing countries to meet the enhanced transparency requirements defined in Article 13 of the Paris Agreement.

The CBIT has three aims:









- Strengthen national institutions for transparency-related activities in line with national priorities.
- Provide relevant tools, training, and assistance for meeting the provisions stipulated in Article 13 of the Agreement.
- Assist in the improvement of transparency over time.

(https://www.thegef.org/what-we-do/topics/capacity-building-initiative-transparency-cbit)

- 1.2. With countries now transitioning to the Enhanced Transparency Framework, building capacity and having a functional Monitoring and Evaluation Framework/system is imperative to enable consistent reporting through Biennial Transparency Reports under the enhanced Transparency Framework. As such, South Africa has made significant progress in implementing the M&E system with the potential for enhancements. As part of implementing the Capacity Building Initiative for Transparency project of South Africa, the Department of Forestry, Fisheries, and the Environment (DFFE) would like to learn and share with other countries who have developed or are in the process of developing and implementing the M&E systems.
- 1.3 Therefore, DFFE plans to invite six developing countries to South Africa for a week to participate in peer-topeer learning. The countries include Kenya, Namibia, Malawi, Ghana, Gambia, and Zambia. To date, the
 initial request for expression of interest to participate in the peer-to-peer exchange has been sent to the six
 countries, and all six countries have indicated their interest. The peer-to-peer learning will include South
 Africa sharing experiences with the countries on how they developed the National Climate Change
 Monitoring and Evaluation Framework, known as the National Climate Change Information System (NCCIS).
 The information and experience exchange from South Africa will include how the system is managed,
 maintained, and hosted on the ministerial's server. In addition, South Africa will share about its National
 Climate Change Response Database (NCCRD), a NCCIS component used to collect information on projects
 on mitigation, adaptation, research, and support (mostly financial). In addition, South Africa will further share
 how it intends to capacitate the nine provinces to develop their own Provincial Climate Change Databases,
 which will be synchronized with the NCCRD and automatically upload the data into the NCCRD when the
 provinces upload it. Furthermore, South Africa will share experience on how the DFFE conducts data
 analysis and coordination to report through the BURs, NCs, as well as the upcoming BTRs.
- 1.4. In addition to the above, South Africa will also share its experience on how it developed the National Greenhouse Gas Inventory Management System (NGHGIMS), which South Africa currently uses to collect and archive data used for the preparation of the NIRs. Regarding establishing the legal framework, South Africa developed mandatory GHG reporting regulations and technical guidelines to guide the industry when









reporting their GHG emissions annually to the DFFE. All this experience will be shared with the countries invited to South Africa. South Africa plans to invite these countries to South Africa for five (5) working days for the workshop, with an additional two (2) days for travel in October 2023.

- 1.5. The peer-to-peer learning workshop will contribute to building capacities of developing countries in preparation for reporting to the UNFCCC under the ETF. South Africa will also benefit from learning from other countries as it is currently working on updating and developing further climate change monitoring and evaluation tools and aligning them to the new tools under the ETF.
- 1.6. In addition, South Africa is also interested in learning about the overall climate change monitoring and evaluation frameworks inclusive of the following, amongst other things:
 - Indicators development and tracking.
 - Risk profiling.
 - Information systems.
 - Tracking interventions spatially.
 - Reporting of adaptation efforts, etc.

2. SCHEDULING AND VENUES

2.1. The peer-to-peer learning workshop in South Africa is anticipated to take place from 11-15 March 2024 in Pretoria (Gauteng province) for five (5) working days plus two days of travel.

3. EXPECTED PARTICIPANTS

3.1. South Africa invited two participants from each of the invited countries; thereby, twelve (12) officials who are either NC, BUR, or BTR coordinators or experts in GHG Invent, including experts in mitigation, will be invited to South Africa

4. FINANCIAL IMPLICATIONS

Climate Action Africa will pay for flights, accommodation, and daily subsistence allowance for the 12 participants from the six identified African countries to visit South Africa. A budget for these financial implications has been prepared and shared with Climate Action Africa.









The Objectives of the Peer-to-Peer Learning are amongst others to:

- Share knowledge and experience on climate change adaptation and mitigation planning and implementation as well as climate change monitoring, reporting and verification.
- Demonstrate advantages of functional monitoring and evaluation systems for climate change in informing domestic policy development and updating on climate change.
- Assist developing countries in preparation to report under the Enhanced Transparency
 Framework of the Paris Agreement
- Encourage gender mainstreaming in climate change development, implementation, and reporting.

Expected Outputs

- A list of identified opportunities to strengthen further in-country capacities to implement the provisions
 of Enhanced Transparency Framework under the Paris Agreement and collaboration between CBIT
 and other initiatives such as Biennial Transparency Reports and National Communications
- A road map for strengthening collaboration synergies and sharing expertise among African countries in Enhanced Transparency Framework.

Participants

- CBIT and Transparency Projects Technical Coordinators
- CBIT National Focal Points
- UNFCCC
- CBIT-GSP (faclitator)
- PATPA
- Climate Action Africa
- DFFE Personnel









Experts from 6 African countries who will participate in the **South Africa-Africa** Peer-to-Peer Learning under the CBIT Project of South Africa.

| Country | Name | Contact |
|---------|------------------------|-----------------------------|
| Gambia | Lamin Sawaneh | lsawaneh81@yahoo.com |
| | Modou Lamin Bah | modoulbh@gmail.com |
| Zambia | Charity Nalweya | cmundia@zema.org.zm |
| | Victor Kanguya | vkanguya@zema.org.zm |
| | Dr Alick Muvundika | muvun@yahoo.com |
| Malawi | Yamikani Idriss | idrissyamikani@gmail.com |
| | Jarvis Mwenechanya | jarvismwenechanya@gmail.com |
| Kenya | | |
| | Frederick Ouma | fredrickmbima@gmail.com |
| Ghana | Daniel Akwetey Lamptey | danlampteya@gmail.com |
| | Juliana Bempah | juliabb21@yahoo.com |
| Namibia | Reagan Chunga | sibanga@gmail.com |
| | Johannes Munango | raychilunda@gmail.com |







| Time | Activity | Responsible | |
|--|---|------------------------------|--|
| Day 1: 11 March 2024 Location: TBC in Pretoria in person + MS Teams | | | |
| 08:30-09:00 (30min) | Participants' Registration | The DFFE team | |
| 09:00-09:15 (15min) | Welcome and Opening Remarks by the Host Country | Ms Pemy Gasela (DFFE) | |
| 09:15-09:40 (20min) | Expert Deployment Mechanism-Climate Action Africa | Oliver Clark (CAA/Alinea) | |
| 09:40-10:00 (20min) | Overview of the CBIT project of South Africa | Sello Chuene (DFFE) | |
| 10:00-10:30 (30min) | Overview of the GEF CBIT-GSP Programme | CBIT-GSP | |
| 10:30-11:00 (30min) | Overview of Reporting under the ETF and Transitioning from the MRV Framework. | UNFCCC | |
| 11:00-11:15 (15min) | Tea Break | All | |
| GHG inventory compilation process | | | |
| 11:15-12:45 (90min)) | Overview of South Africa's National Inventory Report data collection and Inventory Compilation Process. • Institutional Arrangements (GHG reporting regulations and guidelines) • Inventory development and maintenance (Compilation Process, systems and Approval Process) • 2020 National Inventory GHG improvement plan | SA GHG inventory Team (DFFE) | |
| 12:45-13:00 (15min) | Questions and answer sessions | All | |
| | | (Facilitated CBIT-GSP) | |
| 13:00-14:00 (60min) | Lunch | All | |
| | | | |







| Time | Activity | Responsible |
|---------------------|--|------------------------------|
| | Quality Control & Quality AChallengesImprovements | |
| 14:20-14:40 (20min) | IPPU Sector Compilation Process IPPU sector – Overview Emissions in context Completeness (NE, NO, IE) Data Collection Data Sources Quality Control & Quality A Challenges Improvements | SA GHG inventory Team (DFFE) |
| 14:40-15:00 (20min) | AFOLU Sector Compilation Process • AFOLU sector – Overview • Emissions in context • Completeness (NE, NO, IE) • Data Collection • Data Sources • Quality Control & Quality A • Challenges Improvements | SA GHG inventory Team (DFFE) |
| 15:00-15:20 (20min) | Waste Sector Compilation Process • Waste sector – Overview • Emissions in context • Completeness (NE, NO, IE) • Data Collection • Data Sources • Quality Control & Quality A • Challenges Improvements | SA GHG inventory Team (DFFE) |
| 15:20-15:50 (30min) | Questions and answers session | All |







| REPUBLIC OF SOUTH AFRICA | | | |
|---|--|----------------------------|--|
| Time | Activity | Responsible | |
| Day 2: 12 March 2024 Location: TBC in Pretoria in person + MS Teams | | | |
| 09:00-09:30 (30min) | Reflections of day 1 (quiz and key lessons from | All | |
| | day 1) | (Facilitated CBIT-GSP) | |
| 09:30-10:30 (60min) | Presentation: GHG Inventory Compilation and Systems in Namibia | Namibia | |
| 10:30-11:00 (30min) | Questions and Answers session | All | |
| 11:00-11:30 (30min) | Tea Break | All | |
| 11:30-12:00 (30min) | South Africa's Mitigation Policy Landscape, Institutional Arrangements and Projections | Farryn Sherman (DFFE) | |
| 12:00-12:30 (30min) | Lessons Learnt from Implementing Carbon Budgets and Mitigation Plans in South Africa | Mapula Tshangela (DFFE) | |
| 12:30-13:00 (30min) | Questions and Answers session | All | |
| 13:00-14:00 (30min) | Lunch | All | |
| 14:00-15:00 (60min) | Presentation: Mitigation Landscape and M&E of Mitigation in Malawi | Malawi | |
| 15:00-15:30 (30min) | Questions and Answers session | | |
| 15:30-16:00 (30min) | Tracking Climate Change Mitigation Responses using National Climate Change Response Database in South Africa | Malebo Seeletse (DFFE) | |
| 16:00-16:20 (20min) | Quantification of Prioritized Policies and Measures Implemented in South Africa. | Malebo Seeletse (DFFE) | |
| 16:20-16:30 (10min) | Questions and Answers session | All | |
| Day 3: 13 March 2024 Location: TBC in Pretoria in person + MS Teams | | | |
| 09:00-09:30 (30min) | Reflections of day 2 (quiz and key lessons from day 2) | All (Facilitated CBIT-GSP) | |
| 09:30-10:30 (60min) | Presentation: Tracking of NDC Implementation | Zambia | |
| 00.00 10.00 (0011111) | in Zambia | | |
| 10:30-11:00 (30min) | in Zambia Questions and Answers | All | |







| REPUBLIC OF SOUTH AFRICA | | | |
|--|--|----------------------------|--|
| Time | Activity | Responsible | |
| 11:00-11:30 (30min) | Tea break | All | |
| 11:30-12:30 (60min) | Presentation: Tracking of NDC Implementation in Ghana | Ghana | |
| 12:30-13:00 (30min) | Questions and Answers session | All | |
| 13:00-14:00 (60min) | Lunch | All | |
| 14:00-14:30 (30min) | South Africa's Preparation for reporting under the ETF | Sandra Motshwanedi (DFFE) | |
| 14:30-15:00 (30min) | Questions and answers session | All | |
| 15:00-16:00 (60min) | Presentation: Gambia's Preparation for reporting under the ETF | Gambia | |
| 16:00-16:30 (30min) | Questions and answers session | All | |
| Day 4: 14 March 2024 Location: TBC in Pretoria in person + MS Teams | | | |
| 09:00-09:30 (30min) | Reflections of day 3 (quiz and key lessons from day 3) | All (Facilitated CBIT-GSP) | |
| 09:30-10:30 (60min) | Presentation : Kenya's Preparation for reporting under the ETF | Kenya | |
| 10:30-11:00 (30min) | Questions and answers session | All | |
| 11:00-11:30 (30min) | Tea Break | All | |
| 11:30-12:30 (60min) | Climate Change Adaptation Policy Landscape, Institutional Arrangements, and Implementation in South Africa | SA Adaptation Team (DFFE) | |
| 12:30-13:00 (30min) | Monitoring and Évaluation of Climate Change Adaptation in South Africa | SA Adaptation Team (DFFE) | |
| 13:00-13:30 (30min) | Questions and Answers | All | |
| 13:30-14:30 (60min) | Lunch | All | |
| 14:30-15:30 (60min) | Practical exercise to Apply Flexibility Provisions in the MPGs | CBIT-GSP | |







| REPUBLIC OF SOUTH AFRICA | | | |
|---|---|-----------------------------|--|
| Time | Activity | Responsible | |
| Day 5: 15 March 2024 Location: TBC in Pretoria in person + MS Teams | | | |
| 09:00-09:30 (30min) | Reflections of day 4 (quiz and key lessons from day 4) | All (Facilitated CBIT-GSP) | |
| 09:30-12:00 (150mins) | Biennial Transparency Report Prioritization Exercise | РАТРА | |
| 12:00-12:30 (30min) | Tea Break | All | |
| 12:30-12:45 (15min) | Activities and Further Collaboration Amongst the Countries | All (Facilitated CBIT-GSP) | |
| 12:45-13:00 (15min) | Key Elements for the Fast-Tracking the BTR Process | All (Facilitated CBIT-GSP) | |
| 13:00-13:15 (15min) | Key Takeaways and Way Forward | All (Facilitated CBIT-GSP) | |
| 13:15-13:30 (15min) | Official Closure of the Peer-to-Peer Learning by the Host Country | Mr Mkhuthazi Steleki (DFFE) | |
| 13:30 | Lunch and Departure | All | |



